loading

Restaurant in Arnhem

“Als afwasser kwam hij in 1991 binnen.”

Een hardwerkende jongeman die goed voor zijn gezin wilde zorgen.
Dat hij meer kwaliteiten had werd al snel duidelijk. De -oh zo belangrijke- voorbereiding op het drukste tijdstip van een restaurant, het diner, werd zijn volgende taak. Al snel bleek hij een goede planner en uitvoerder van deze mise en place. Wanneer hij in de keuken was had hij zijn ogen niet in zijn zak en keek de kookkunst af. Hij ging experimenteren met koken en ook daar bleek hij talent voor te hebben. Toen kreeg hij de kans om zijn nieuwe vaardigheden ten gelde te maken en werd kok. Natuurlijk wilden mensen ook wel eens de kok bedanken. Zijn omgang met de gasten was aangenaam en altijd met een glimlach. Voor hij het wist werkte hij in de bediening en trok zo nog meer gasten aan met zijn innemende uitstraling. Toen de mogelijkheid zich voordeed om manager te worden van het restaurant dat hij zo goed kende, greep hij die. Alles werd nu tot in de puntjes door hem geregeld. Maar hij wilde meer. Uiteindelijk werd in 2011 hij eigenaar van dit restaurant waar hij was opgeklommen van afwasser naar manager.
Iedere morgen wordt hij als gelukkig man wakker. Om negen uur stipt, opent hij met een dankbare glimlach het restaurant wat hij de zijne kan noemen. De voldoening die hij ervaart als gasten tevreden en blij zijn zaak uitlopen is zijn drijfveer. Inmiddels heeft hij een staf van meer dan twintig mensen van alle nationaliteiten die hem daarbij helpen. Het resultaat is een groeiende vaste gasten klantenkring die regelmatig terug komen om van een lunch of diner bij RijnMozaik te genieten, maar ook passanten die wat op het terras komen drinken. Koken doet hij niet meer; een uitstekende kok kookt er sinds jaar en dag de sterren van de hemel met verse producten.
Het van oorsprong traditioneel Turks restaurant wordt nu langzaam klaar gestoomd voor de volgende stap. Een internationaal restaurant, dat is zijn volgende droom. De aardbol- en Arnhem –  veroveren met recepten die overal vandaan komen. Een wereldkeuken in een werelds restaurant. Mediterraans, Turks, Europees of iets van nog verder weg eten, het moet er allemaal kunnen. Kijk HIER  voor de menukaart die je doet watertanden.

Ben je benieuwd hoe het verhaal is afgelopen en het restaurant er uitziet?
Restaurant in Arnhem aan het zoeken?
Kom snel naar restaurant RijnMozaik in Arnhem. Je krijgt er geen spijt van.

Reserveer

Hoe de Rijn naar Arnhem kwam

Het is het jaar 1230… 

…rond die tijd ligt het plaatsje Arnhem, beschermd door wallen en omheiningen op een kruispunt van wegen. Iedereen die van en naar Utrecht, Zutphen, Deventer of Nijmegen reist, komt langs Arnhem. De Rijn is nog in geen velden of wegen te zien.

 

​Arnhem is eigendom van een klooster aan de ene kant, en een Graaf aan de andere kant. Deze twee partijen concurreren met elkaar, tot de Graaf een briljant idee uitvoert. Hij geeft Arnhem stadsrechten, een bestuur, twee burgemeesters en een rechter. Alhoewel de Graaf nu geen eigenaar meer is van de stad krijgt hij, doordat hij de rechter benoemt, wel alle boetes, tol en accijnzen. De burgers kunnen vrij handelen en het klooster verliest haar rechten en inkomsten, zodat de Graaf uiteindelijk aan het langste eind trekt.

 

​Arnhem floreert door handel en nijverheid en wordt een belangrijke stad voor de omgeving. Nog steeds ligt de Rijn een eind verderop, achter de uiterwaarden, door iedereen Het Stadsblokken genoemd. Pas als je een eind loopt, de winterdijk over gaat en een kilometer breed weiland oversteekt, dat bij hoog water van de Rijn overstroomt, kom je bij de Rijn.
Er worden veel goederen per boot vervoerd maar als je de Rijn wil oversteken kan dat alleen per pont of veer.

 

Nederlanders zijn geen Nederlanders als ze niet met een oplossing komen om water te beteugelen.

 

Na jaar 1530 wordt de loop van de de Rijn verlegd. Dijkenbouwers dwingen de rivier een andere route te nemen en zo komt de Rijn veel dichter bij Arnhem. Op deze manier wordt de wijnhandel, met steden die stroomopwaarts in andere landen plaatsvindt, veel makkelijker. De stad profiteert van de winsten uit de wijnhandel. Achter de dubbele ring van vestingswerken is het veilig en de stad floreert. Om dit ook te laten zien wordt van het verdiende geld parktuinen aangelegd naar Engels en Frans voorbeeld, Arnhem wordt de stad voor veel rijke mensen.

​Het aantal inwoners neemt toe, in 1820 telt de stad 9000 inwoners en dat is 39 jaar later bijna verdriedubbeld. Arnhem blijft uitbreiden. Vooral naar het noorden, waar bossen ten prooi vallen aan de verkaveling om zo de armere bevolking te kunnen huisvesten. Arnhem is inmiddels hoofdstad van Gelderland geworden.

De Rijnkade wordt aangelegd langs de oevers van de Rijn. Daar heeft men een weids uitzicht over de Rijn en de uiterwaarden.
​In 1930 wordt eindelijk een brug over de Rijn gebouwd; die tot twee keer toe totaal is vernietigd. In de Slag bij Arnhem speelde de brug een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum kom je alles erover te weten.

​Intussen zijn er bruggen bij gebouwd, loopt de Rijnkade vlak langs de oever van de Rijn en is het er gezellig druk met de restaurants met hun terrassen. Zowel de Arnhemse inwoners als die uit andere steden en toeristen uit het buitenland, nemen er graag plaats. Met een drankje of tijdens een uitgebreid diner geniet men hier van het uitzicht over de Rijn.

Bij Restaurant RijnMozaik kun je zelfs bij minder warm weer van het terras genieten omdat het verwarmd wordt.

Top