…rond die tijd ligt het plaatsje Arnhem, beschermd door wallen en omheiningen op een kruispunt van wegen. Iedereen die van en naar Utrecht, Zutphen, Deventer of Nijmegen reist, komt langs Arnhem. De Rijn is nog in geen velden of wegen te zien.
Arnhem is eigendom van een klooster aan de ene kant, en een Graaf aan de andere kant. Deze twee partijen concurreren met elkaar, tot de Graaf een briljant idee uitvoert. Hij geeft Arnhem stadsrechten, een bestuur, twee burgemeesters en een rechter. Alhoewel de Graaf nu geen eigenaar meer is van de stad krijgt hij, doordat hij de rechter benoemt, wel alle boetes, tol en accijnzen. De burgers kunnen vrij handelen en het klooster verliest haar rechten en inkomsten, zodat de Graaf uiteindelijk aan het langste eind trekt.
Arnhem floreert door handel en nijverheid en wordt een belangrijke stad voor de omgeving. Nog steeds ligt de Rijn een eind verderop, achter de uiterwaarden, door iedereen Het Stadsblokken genoemd. Pas als je een eind loopt, de winterdijk over gaat en een kilometer breed weiland oversteekt, dat bij hoog water van de Rijn overstroomt, kom je bij de Rijn.
Er worden veel goederen per boot vervoerd maar als je de Rijn wil oversteken kan dat alleen per pont of veer.
Nederlanders zijn geen Nederlanders als ze niet met een oplossing komen om water te beteugelen.
Na jaar 1530 wordt de loop van de de Rijn verlegd. Dijkenbouwers dwingen de rivier een andere route te nemen en zo komt de Rijn veel dichter bij Arnhem. Op deze manier wordt de wijnhandel, met steden die stroomopwaarts in andere landen plaatsvindt, veel makkelijker. De stad profiteert van de winsten uit de wijnhandel. Achter de dubbele ring van vestingswerken is het veilig en de stad floreert. Om dit ook te laten zien wordt van het verdiende geld parktuinen aangelegd naar Engels en Frans voorbeeld, Arnhem wordt de stad voor veel rijke mensen.
Het aantal inwoners neemt toe, in 1820 telt de stad 9000 inwoners en dat is 39 jaar later bijna verdriedubbeld. Arnhem blijft uitbreiden. Vooral naar het noorden, waar bossen ten prooi vallen aan de verkaveling om zo de armere bevolking te kunnen huisvesten. Arnhem is inmiddels hoofdstad van Gelderland geworden.
De Rijnkade wordt aangelegd langs de oevers van de Rijn. Daar heeft men een weids uitzicht over de Rijn en de uiterwaarden.
In 1930 wordt eindelijk een brug over de Rijn gebouwd; die tot twee keer toe totaal is vernietigd. In de Slag bij Arnhem speelde de brug een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum kom je alles erover te weten.
Intussen zijn er bruggen bij gebouwd, loopt de Rijnkade vlak langs de oever van de Rijn en is het er gezellig druk met de restaurants met hun terrassen. Zowel de Arnhemse inwoners als die uit andere steden en toeristen uit het buitenland, nemen er graag plaats. Met een drankje of tijdens een uitgebreid diner geniet men hier van het uitzicht over de Rijn.